Ajax staat woensdagavond in de finale van de Europa League tegenover Manchester United. Linksback Daley Sinkgraven (21) hoopt na een knieblessure weer bij de selectie te zetten en stiekem zelfs op speeltijd. Centrumverdediger Nick Viergever (27) reist wel mee naar Zweden, maar zal geschorst moeten toekijken. Beide leven ze op hun eigen manier naar de finale in Solna toe.
Belangrijk op weg naar finale
Viergever kreeg in de halve finale tegen Olympique Lyon twee keer geel, waardoor hij opnieuw geschorst zal moeten toekijken. Ook in de thuiswedstrijd in de kwartfinale tegen Schalke 04 zat Viergever al geschorst op de tribune. ,,Heel erg zonde en frustrerend, vooral zo’n finale wil je spelen. Zo vaak maak je dat niet mee in je carrière. Toch heb ik het inmiddels wel een plekje kunnen geven. Ik zal buiten het veld toch proberen zoveel mogelijk van waarde te zijn voor het team,” zegt Viergever, die tevreden is over zijn derde seizoen bij Ajax. ,,Ik voelde vanaf het begin het volste vertrouwen van de technische staf en mocht ook veel op mijn favoriete plek in het centrum spelen. De laatste anderhalf jaar speel ik bijna alles en daar ben ik uiteraard erg blij mee. Dat ik de finale nu mis is balen, maar ik weet dat ik zeker mijn steentje heb bijgedragen aan dit succes in de Europa League. Daarom zal het ook zeker als mijn prijs voelen als we woensdagavond winnen.”
Viergever was dit seizoen niet alleen verdedigend belangrijk, maar bleek ook nog te kunnen scoren op belangrijke momenten. Met de enige goal besliste hij de zestiende finales tegen Legia Warschau. Daarna won Ajax in de achtste finales van FC Kopenhagen. In de kwartfinales won Ajax thuis met 2-0 van Schalke 04, maar een week later stond Ajax in Gelsenkirchen op de rand van uitschakeling. In de 111e minuut zorgde de mee naar voren geslopen Viergever met een uiterste krachtinspanning echter voor de verlossende 3-1, waardoor Ajax doorging naar de halve finales. ,,Dat doelpunt was tegelijk misschien wel het lelijkste én mooiste dat ik ooit heb gemaakt. Lelijk omdat het eigenlijk gewoon een blok was, maar vooral mooi door wat het betekende voor alle spelers en supporters van Ajax. De halve finales tegen Olympique Lyon waren natuurlijk ook al fantastisch, maar nu moeten de jongens het zien af te maken. Ik zal er vanaf de tribune helaas weinig invloed op hebben, maar ik heb alle vertrouwen in deze ploeg. We spelen al maanden uitstekend voetbal. Manchester United heeft meer routine en zelfs een aantal spelers die nog Champions League-finales hebben gespeeld, maar wij doen zeker niet voor ze onder. We zijn allemaal ambitieus, onbevangen en fris. Dit moet de beloning voor een mooi seizoen worden.”
Hopen op speelminuten
Daley Sinkgraven (21) kent een bijzonder tweede seizoen bij Ajax. De linkspoot uit Assen begon het seizoen nog als linksbuiten, maar werd eind augustus door trainer Peter Bosz al geposteerd als linksback. ,,In het begin had ik er nog mijn twijfels over, maar de trainer was ervan overtuigd dat ik het daar goed zou doen. Uiteindelijk heb ik denk ik veel mensen positief verrast dit seizoen, mezelf ook wel een beetje. Linksback is toch een lastige positie als je daar geen ervaring hebt, maar ik heb het snel opgepakt en er ook snel plezier in gekregen. We spelen dit seizoen aanvallend voetbal en proberen de tegenstander, wie dat ook is, constant onder druk te zetten. Daar hou ik wel van,” zegt de Assenaar, zoon van oud-prof Harry Sinkgraven. Door een enkelblessure moest Sinkgraven eerder dit seizoen al een aantal wedstrijden missen, maar in de kwartfinale tegen Schalke 04 op 13 april liep Sinkgraven een vervelende blessure op. Hij verrekte zijn knieband en stond een maand langs de kant.
Afgelopen week maakte Sinkgraven zijn rentree op het trainingsveld. Nu hoopt Sinkgraven er ook meteen weer bij te zijn op 24 mei in de finale tegen Manchester United. ,,Ik voel me goed. Ik heb er de afgelopen maand alles aan gedaan om de slotfase van het seizoen nog mee te maken. Ik heb nog nooit zo hard getraind als in de afgelopen maand. De eerste twee weken ging alles heel snel en leek ik al dicht tegen een terugkeer aan te zitten, maar daarna bleef het even constant. Dat was lastig, maar het is met blessures altijd belangrijk om niks te overhaasten. Dat we de finale hebben gehaald is fantastisch. Vanaf de tribune heb ik moeten toekijken bij de halve finales tegen Olympique Lyon. Dat was razend spannend. Vanaf de tribune heb je vaak nog meer last van spanning dan op het veld, omdat je geen invloed hebt. Ik reken in de finale niet op een basisplaats, maar met iedere minuut op het veld zou ik al dolgelukkig zijn. We gaan er alles aan doen om die beker mee naar Amsterdam te nemen en donderdag op het Museumplein te staan.”