Nick Venema ondertekende vandaag een nieuw contract bij FC Utrecht, die hem tot medio 2023 aan de club uit de Domstad bindt. De negentienjarige spits uit Austerlitz heeft een duidelijk doel voor zichzelf. ,,Ik wil hier de eerste spits worden, verder denk ik voorlopig nog nergens aan.‘‘

Venema wordt in april pas 20 jaar, maar de razendsnelle goalgetter uit Austerlitz laat al bijna drie jaar zien wat hij in zijn mars heeft. Zijn profdebuut maakte Venema al op 8 mei 2016, twee maanden na zijn zeventiende verjaardag, in de uitwedstrijd van Jong FC Utrecht bij NAC Breda in de Jupiler League. Zijn debuut in de Eredivisie volgde op 12 februari 2017, toen hij inviel in de uitwedstrijd bij PSV. Op 23 december 2017 maakte Venema zijn eerste goal in het eerste van FC Utrecht, zeven minuten nadat hij het veld was ingekomen in de thuiswedstrijd tegen NAC. ,,Dat is voorlopig mijn favoriete doelpunt. Zo‘n eerste goal in een volle Galgenwaard vergeet je niet snel, dat was een magisch gevoel. Ik kwam als kleine jongen al regelmatig wedstrijden kijken bij FC Utrecht en op mijn vijftiende werd ik gescout. Dat is nog geen vijf jaar geleden. Als ik het zo bekijk gaat het allemaal heel snel, maar ik wil altijd meer kansen en meer goals. Misschien ben ik wel een beetje ongeduldig, maar dat is volgens mij geen slechte eigenschap is. Ik wil mezelf gewoon graag tonen aan het publiek en het zo goed mogelijk doen,‘‘ vertelt de voormalig jeugdspeler van SV Austerlitz, vv Woudenberg en Roda ‘46 uit Leusden.

In de eerste divisie scoorde Venema inmiddels al 33 keer in 51 optredens. ,,Ja, dat zijn wel cijfers waar ik trots op ben,‘‘ zegt hij. Venema heeft een neusje voor de goal, maar is ook razendsnel. ,,Daarom speelde ik vorige week ook vanaf de rechterflank. Niet als klassieke rechtsbuiten, maar dus ook niet in de spits. Dat ging me ook wel aardig af. Ik gaf een assist op Jonas Arweiler en scoorde zelf nadat ik vanaf rechts een aantal spelers passeerde. Dat is technisch gezien de mooiste goal die ik tot nu maakte, maar we verloren met 4-2 en dan heeft het toch minder waarde. Ik heb de snelheid en techniek wel om ook vanaf die plek te spelen, maar ik richt me liever op de spitspositie. Dat is dan ook mijn doel voor de komende jaren: eerste spits worden bij FC Utrecht.‘‘

Venema speelde tot nu zestien duels in de hoofdmacht van FC Utrecht. De afgelopen twee seizoenen mocht hij steeds drie keer kort invallen, dit seizoen staat hij op vier goals in 300 speelminuten. Tegen De Graafschap scoorde hij twee keer in een kwartier als invaller, vijf dagen later was het ook raak tegen Excelsior en bij zijn eerste basisplaats in de Eredivisie (thuis tegen Ajax) was het ook direct raak. ,,Na de winterstop vallen de resultaten helaas wat tegen, maar ik heb er vertrouwen in dat we de vorm snel weer te pakken krijgen en dat we met een goed gevoel de play-offs in zullen gaan‘‘

Met namen als Michael Mols, Dirk Kuyt, Ricky van Wolfswinkel en Sebastien Haller zijn er de afgelopen twintig jaar al veel goede spitsen geweest bij FC Utrecht. Venema wil de volgende naam worden in dat rijtje. ,,Met Haller heb ik nog een tijdje getraind bij het eerste, dus als ik de kans krijg om wedstrijden van Eintracht Frankfurt te kijken doe ik dat wel. Het blijft knap hoe rustig hoe altijd blijft voor de goal. Daar kan ik als jonge spits zeker van leren. Trainer Dick Advocaat heeft mij wel een paar punten gegeven waar ik beter in kan worden. Daar werk ik dus aan op de trainingen en in wedstrijden. Zijn assistent Marinus Dijkhuizen kent de kneepjes van het vak van spits en geeft mij ook regelmatig kleine tips die van pas kunnen komen, dus zo merk ik wel dat ik steeds beter word. Verder doe ik veel aan krachttraining, maar dat gebeurt altijd samen met teamgenoten, dus zo motiveren we elkaar een beetje. Verdere doelen heb ik voorlopig niet echt. Jong Oranje? Dat zou super zijn, maar het enige dat ik kan doen is het laten zien bij FC Utrecht. Dan komt de rest vanzelf wel‘‘