Alex Pastoor heeft een magische klik met Rotterdam. ‘De mentaliteit in Rotterdam spreekt me zeer goed aan. Wat dat betreft kan ik hier prima werken’, zo looft de 49-jarige Amsterdammer, sinds 1 januari 2015 trainer van Sparta, het klimaat en de omstandigheden bij de kampioen van de Jupiler League.
Wat is het bijzondere aan Sparta?
‘Het is een traditierijke club. Dat klopt in alle facetten. Met een roemrijk verleden. Als je dat afzet tegen het recente verleden, dan vind ik dat het ook roemrucht is. Het heeft in negen jaar negentien trainers versleten. Te absurd voor woorden. Het is een echte voetbalclub. De mensen die hier werken houden ook echt van voetbal. Veel mensen weten allerlei voetbalfeitjes. Daar spreekt ook de enorme toewijding en liefde voor het voetbal uit.”Als je kijkt naar die torentjes, dat is toch schitterend. Het stadion ligt midden in een woonwijk. Dat zie je ook niet zoveel meer. Het tenue vind ik mooi. En het stadion heel gezellig. Ik rijd elke keer weer met een glimlach op mijn gezicht naar mijn werk.’ Met zijn gezin woont hij al tijden in het Noord-Hollandse Groet. De afstand naar Sparta bedraagt ruim 110 km.
Pas je bij Sparta?
‘Ja, ik houd van tradities. Ik heb een hekel aan gebaande paden. Zo zie ik Sparta ook. Het is een club met normen en waarden. Daar houd ik ook van. Deze club heeft een aantal zeer trouwe leden. Fans, sponsors, bestuurders die bereid zijn heel ver te gaan om datgene na te streven, te bereiken wat wij willen. Dat is duurzaam presteren. We willen niet promoveren, maar wij willen promoveren om er daarna in te blijven. Ik wil een stabiele eredivisieclub achterlaten, als ik hier een keer zal weggaan. Je moet vooral professioneel zijn maar toch ook in een aangename sfeer. Daar staat men open voor. Sparta is ook de oudste profclub van het land, met de nieuwste idee‘n. Daar proberen we hard aan te schaven.’
Heb je een voorbeeld als trainer?
‘Nee, ik heb niet echt voorbeelden. Ik heb wel altijd gezegd dat ik het werk van Ferguson (Manchester United) en Wenger (Arsenal) een mooi voorbeeld vind in de zin van dat iemand lang kan blijven zitten. Deze managers zijn voor mij een voorbeeld. Ik vind ook dat de directies van die clubs voorbeelden zijn. Zij geloven in een filosofie en omgekeerd geloven die managers in de club. Zij blijven jaar in jaar uit die visie uitdragen. Ze raken niet in de war als ze een paar keer achter elkaar verliezen. Ze zijn ook niet gaan zweven op het moment dat er wat gewonnen werd.’
‘Ik denk dat Van Gaal echt een trainer is die het vak weer een nieuwe dimensie heeft gegeven. Dat was begin jaren negentig. En op het WK van 2014 in Brazili‘ heeft hij aangetoond dat het een vak is. Ik kijk als trainer enorm naar vooruit passen. Bij Heerenveen verweet Foppe de Haan me heel vaak dat ik als speler breed of terug speelde. Omdat ik maar met één ding bezig was: we staan met 1-0 voor. Dan ga je geen gekkigheid meer uithalen. Voortdurend vertragen, enz. Als trainer staat mijn visie daar volledig haaks op. Ik houd van vooruit passen. Ook van energiek voetbal. Ik ga graag naar wedstrijden waarin energie zit. Wedstrijden, waarin ploegen heel erg afwachten, breed en terug spelen, balbezit houden heilig verklaren, daar kijk ik niet langer dan vijf minuten naar.’
‘Ik probeer in elk geval mijn eigen ploeg zo te laten voetballen. Dat heb ik altijd gedaan. Als je visionair bent, heb je een idee hoe je de dingen wilt doen en wat je ermee wilt bereiken. Daar ben ik heel klip en klaar in. Ook nu weer kan je zien dat onze handtekening (van de hele technische staf) onder deze ploeg staat. Ook qua gedrag dat de ploeg vertoont. Zo wil ik het graag hebben.’
Bij Sparta loopt jouw contract nog door tot medio 2018. Wat wil jij zelf nog in de toekomst?
Ik word dit jaar vijftig (pas op 26 okto