Nick van der Velden kan de onrust die hij voelde van zich afschudden en datgene doen waar hij van houdt: voetballen. Hij tekende een contract voor een jaar bij Willem II, en kan niet wachten om lekker wedstrijden te gaan spelen.
Tien dagen geleden sprak Nick van der Velden (33) in een interview op deze site woorden die achteraf als profetisch bestempeld kunnen worden. ‘Veel clubs beginnen aan de competitie en wachten de eerste paar wedstrijden af om te zien hoe ze ervoor staan. Twee weken voor het einde van de transferperiode gaat het waarschijnlijk pas echt los.’
Dat klopte in zijn geval. De voormalige FC Groninger was al in beeld bij Willem II, maar de zaak kwam in een stroomversnelling nadat Andrade afgelopen weekend in de uitwedstrijd tegen Ajax met een gebroken scheenbeen afhaakte. Van der Velden, voor het eerst zonder club sinds hij 12 jaar geleden als prof begon, was hard toe aan een nieuwe werkgever. ‘Ik smachtte er naar om weer te voetballen; het duurde wel even. Als ik mijn hobby niet kan uitoefenen, word ik onrustig in mijn lichaam. Nu kan ik me gelukkig weer helemaal focussen op voetballen.’
In hetzelfde interview gaf Nick van der Velden, die zijn conditie op peil hield bij Jong AZ, aan bij een nieuwe club het liefst een tweejarige verbintenis te tekenen. Dat betekent niet dat hij teleurgesteld is over het eenjarige contract bij de Tricolores. ‘Ik vind het prima zo. Ik moet dit jaar wel vlammen als ik nog een jaar door wil. Dat geeft een behoorlijke druk, maar daar hou ik juist van. Dan presteer ik het best.’
De rechter flankspeler denkt dat hij bij Willem II goed op zijn plek zit. ‘De trainer (Jurgen Streppel – red.) heeft een duidelijke visie over hoe hij wil spelen en dat is precies dezelfde visie als ik heb. Hij wil graag verzorgd en aanvallend spelen; dat past bij mij. Dat voetbal heeft Willem II vorig jaar laten zien: leuk, aantrekkelijk voetbal en die lijn willen we dit seizoen doortrekken. De trainer verwacht van mij dat ik hetzelfde laat zien als in het verleden, mijn loopvermogen en techniek. Verder vindt hij het belangrijk voor de groep dat ik ervaring met me meebreng en er een beetje flair ingooi.’
‘Ik wil Nederland laten zien dat ik goed kan voetballen en dat wij met mooi voetbal veel punten kunnen pakken. Het is lastig om nu precies te zeggen wat je van het team kunt verwachten. Ik heb net één keer getraind en we waren niet compleet. Ik moet er eerst een paar weken rondlopen voordat ik dat het echt goed kan beoordelen. Maar ik denk wel dat het iets moois wordt; als ik alleen al kijk naar Falkenburg en Zivkovic, die hebben allebei veel potentie om goals te maken en assists te geven.’
Geconfronteerd met de datum 17 oktober reageert Nick van der Velden razendsnel: ‘Haha, natuurlijk zegt dat me wat, dan spelen we uit tegen Groningen. Die datum staat al met hoofdletters in mijn agenda. Daar verheug ik me nu al op. Ik heb in Groningen twee fantastische jaren gehad. We hebben twee keer achter elkaar Europees voetbal gehaald. De eerste keer heb ik daar een belangrijke bijdrage aan geleverd, de tweede keer minder, maar ik maakte wel deel uit van het succes. Ik vind het veelzeggend dat ik sms-jes heb gehad van Chery, Lindgren, Mahi, Hoesen, Kieftenbeld, van trainer Van de Looi en technisch directeur Jeltema. Dat zijn heel leuke dingen.’