b>Voetballend Tilburg ontplofte zo’n beetje toen Willem II op de valreep het eredivisieschap veiligstelde. Erik Falkenburg, die een cruciale rol speelde in de beslissende buurtbattle met zijn vorige club NAC, maakte dingen mee die hij nooit zal vergeten. Het was de ontlading na een seizoen dat de Willem II spits als slopend ervoer.
Voor de winterstop zag het er nog aardig uit voor Willem II. Het team stond een aantal plekken boven de degradatiestreep en speelde aantrekkelijk voetbal. Wel verspeelde het in de slotfase regelmatig punten. Het leek een vingerwijzing want na de competitiehervatting kwam de klad er in. Erik Falkenburg: “Na de winterstop werd het wel lastig. We speelden leuk voetbal, maar de punten bleven uit. Gelukkig hebben we net op tijd het licht gezien. Het was op het eind echt ongelooflijk spannend. Ik vind het ook wel lekker om nu vakantie te hebben, daar ben ik blij om. Het is een slopend seizoen geweest, met een slot met veel spanning en importantie. Dat vreet aan je.”
Willem II had play offs nodig om in de eredivisie te blijven. Na de tweekamp met Almere City volgde de ontknoping tegen NAC. In Breda moesten de Tilburgers er met 2-1 aan geloven, maar thuis sloegen ze met 3-1 toe. Uitgerekend Erik Falkenburg speelde met twee goals een beslissende rol tegen de club waar hij een seizoen voetbalde. “Ik snap wel dat mensen het bijzonder vinden dat ik juist tegen NAC die cruciale goals maakte. Ik heb er het vorig jaar gespeeld en dat was een rumoerig jaar dat werd afgesloten met degradatie. Daarna ging ik naar de concurrent, ook omdat ik graag op het hoogste niveau wilde blijven spelen natuurlijk. Vervolgens speel je daarmee dan in de play offs, en als je dan in zo’n spannende wedstrijd scoort… dat mag je gerust bijzonder noemen.”
De ontlading na afloop was enorm. “Toen er werd afgefloten stroomde het veld vol en was het één chaos van vreugde en ontroering. Er waren veel mensen die huilden van blijdschap. Dat heeft geweldig veel indruk op me gemaakt. Het was een dag die ik nooit zal vergeten. Het feit dat we juist aan de rand van de afgrond zaten, maakt het extra overweldigend als het lukt. Ook later in de week is het nog steeds genieten. Het komt steeds terug door er met vrienden en familie over te praten. Dan beleef je het nog eens.”
Hoe mooi het einde ook was, Erik Falkenburg hoopt uiteraard wel dat in het komende seizoen degradatiedreiging uitblijft. Dat moet dan gebeuren onder de nieuwe trainer Erwin van de Looi. “Ik ben benieuwd hoe hij het neer gaat zetten. We zijn een voetballende ploeg met combinatiespel en vleugelaanvallen. Dat moet wat mij betreft zo blijven, maar voor de balans moet er wel iets bij. Gif, passie, af en toe wat gemener zijn. Je moet meer in huis hebben dan alleen maar mooi voetbal.”
“Ik ken Van de Looi niet, maar hij heeft het bij Groningen goed gedaan: in drie seizoenen een keer play offs met Europees voetbal, een keer bekerwinst en nog een keer play offs. Ik zou stiekem nog wel een keer de beker willen winnen. We zijn dit jaar op een lullige manier uitgeschakeld door Feyenoord, door een dubieuze strafschop in de laatste minuut. Van de Looi heeft ervaring met het winnen van de beker, dus wie weet. Als je ziet hoe het hier nu al los gaat als je niet degradeert, hoe zal het dan wel zijn als je de beker wint?”