Hoe het met Nick Viergever gaat? Uitstekend! De overgang naar PSV afgelopen zomer heeft hem goed gedaan, na een mooie tijd bij Ajax die eindigde met een vervelende blessureperiode van acht maanden. Okay, als gevolg daarvan heeft hij na een wedstrijd meer pijntjes dan normaal, maar je hoort Nick Viergever niet klagen. Dat heeft vanzelfsprekend te maken met de goede resultaten en het feit dat hij met PSV in de Champions League speelt, maar ook met zijn privé situatie. ‘Ik heb mijn plek helemaal gevonden.’
Nick Viergever opent met: ‘Ik ben op dit moment lekker bezig. Het gaat allemaal snel achter elkaar. Het bevalt me goed, om de drie dagen een wedstrijd.’ Met dat laatste doelt hij onder meer op deelname aan de groepsfase van de Champions League. Zoals bekend verloren de Eindhovenaren de eerste groepswedstrijd bij Barcelona met 4-0 en staan er nu twee thuisduels op het menu tegen achtereenvolgens Inter (3 oktober) en Tottenham Hotspur (24 oktober). Viergever geniet ervan: ‘Het is prachtig om Champions League te spelen. Dat is het hoogste podium, waar we grote clubs uit grote competities treffen. Als je de wedstrijd tegen Bacelona bekijkt, kunnen we op delen van de wedstrijd goed terugkijken. Ik vond 4-0 net te veel, maar je wordt afgestraft op kleine foutjes. We moeten maar eens kijken hoe we daar in de komende twee thuiswedstrijden mee om kunnen gaan. Het is nieuw voor veel jongens in ons team. Er staat een heel andere druk op en bovendien staan ze opeens veel meer in de belangstelling. Dan moet je als speler met beide benen op de grond blijven. Ik probeer ze daarmee en met andere kleine dingetjes te helpen.’
Het laatste zegt iets over de rol die Nick Viergever – met zijn 29 jaar een van de routiniers bij PSV – met graagte op zich neemt. ‘Als je wat ouder bent, dan let je op andere dingen dan jongere spelers. Ik ben meer met tactiek bezig en met taken in het veld, ik probeer het team te sturen. Andere jongens, zeker aanvallende spelers, zijn meer bezig met mooie acties en dat soort dingen. Ik vind het leuk dat je het met zijn allen doet, dat je met zijn allen hard werkt. Alle elf spelers zijn niet hetzelfde, daarmee moet je een team smeden. Dat vind ik een mooi proces om mee te maken en ik vind het heel leuk om daar mee bezig te zijn.’
Viergever tekende afgelopen zomer voor vier jaar bij PSV. Hij kwam transfervrij over van Ajax, na een eveneens vierjarig dienstverband. Hij had het er goed naar zijn zin, al waren de laatste maanden zacht gezegd niet de beste. Half november vorig jaar werd hij geconfronteerd met een lastige enkelblessure die hem acht maanden aan de kant hield. ‘Ik merk de gevolgen van de blessure nog steeds wel. Het zijn kleine klachtjes hoor. De spieren moeten nog op kracht komen. Er zitten veel spieren in een voet, en de pijntjes gaan dan door het hele lichaam. In de rug, bovenbenen, kuit. Dat moet ik onderhouden met de fysiotherapeuten. Ik merk dat ik nog een beetje anders loop. Dat is ook niet zo raar als je er acht maanden uit bent geweest. Ik ben nog maar twee maanden weer echt in training.’
‘Het is apart, zo’n blessureperiode. Je hoeft je geen zorgen te maken over de wedstrijden, die druk valt weg. Op zich is dat wel eens prettig, maar op een gegeven moment heb je dat wel weer nodig. Verder ben je helemaal op jezelf. Ik zat in de gym, terwjl de jongen met elkaar trainden, plezier maakten en wedstrijden speelden. Man, toen ik in de voorbereiding weer speelde, vond ik het opeens leuk dat ik helemaal uitgeput van het veld kwam! Het is toch het allerleukste dat je met een bal bezig bent, in een teamsport. De tijd vliegt nu weer voorbij. Dat komt natuurlijk ook doordat het zo goed gaat.’
Waarmee we beland zijn bij de vliegende competitiestart die PSV gemaakt heeft. Nick Viergever probeert de goede resultaten te duiden: ‘Ik denk in zijn algemeenheid dat de kracht van PSV is de rust die er heerst, in de hele club. En