Nick Doodeman (18) tekende vorige maand een tweejarig contract bij AZ, waar hij vooralsnog voor de beloften gaat uitkomen. De in Venhuizen geboren rechterspits begon met voetballen bij De Zouaven uit Grootebroek, maar al op zijn tiende dook hij op bij AZ onder 12. Voor de buitenwereld lijkt het in zo’n geval de normaalste zaak van de wereld dat er ooit een contract uitrolt. Maar Nick Doodeman ervoer dat wel even wat anders.
Nick Doodeman: ‘De laatste maanden waren spannend. Ik was bezig met mijn laatste jaar in de opleiding en ik hoorde wel positieve dingen, maar of ik wel of niet een contract zou krijgen wist ik niet. Toen ik het hoorde kon ik het eerst niet bevatten, maar toen het tot me doorgedrongen was had ik een super gevoel. Het tekenen van het contract was een hoogtepunt en een bevestiging. Ik heb er acht jaar voor gewerkt en als het dan eenmaal gebeurt, is dat gewoon geweldig. Verder spreekt er ook vertrouwen uit, dat is fijn.’
‘Het is niet zo dat ik altijd al prof wilde worden. Toen ik als tienjarige bij AZ onder 12 kwam vond ik het gewoon mooi omdat ik voetbal zo leuk vond, en nu op hoog niveau kon spelen tegen clubs als Ajax. Vanaf onder 16, onder 17, in een fase dat ik geselecteerd kon worden voor een vertegenwoordigend elftal, begon ik er wel echt serieus over na te denken. ‘
‘Ik kon elk jaar goed meekomen en hoorde wel bij de beteren. Niet dat ik er ver bovenuit stak hoor; ik heb me echt geleidelijk ontwikkeld. Je kunt me inderdaad wel een stabiel iemand noemen. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Rustig blijven, jezelf blijven, dan komt het vanzelf wel. Dat hoort ook bij West Friesland. Mijn ouders zorgden ervoor dat ik geen gekke dingen deed, maar het was eigenlijk niet eens nodig. Natuurlijk waren ze bij de contractondertekening. Dat vond ik mooi, het was een belangrijk moment waar ze ook echt bij moesten zijn. Zonder hen had ik het niet gered. Ze hebben alleen al heel veel gereden, om maar wat te noemen. Dat contract heeft ook hen veel voldoening gegeven.’
‘In mijn vriendenkring waren ze ook heel blij. Ze hebben wel gezien dat ik veel voor het voetbal heb moeten laten en er niet altijd bij kon zijn als zij leuke dingen deden. Ik heb daar nooit veel moeite mee gehad. Ik doe het al vanaf mijn tiende, het is normaal geworden voor mij.’
Technisch directeur Earnest Stewart van AZ roemde op de clubsite de kwaliteiten van Nick Doodeman. Stewart nam termen als pijlsnel, hoge actieradius en veel diepgang in de mond. Hiermee geconfronteerd reageert degene die de loftuitingen gelden ietwat terughoudend: ‘Ik denk dat het wel een beetje klopt, maar ik vind het lastig om dat over mezelf te zeggen. Mijn sterke kant is denk ik wel mijn diepgang, loopacties op het juiste moment. Ik heb ook wel veel assists achter mijn naam staan en veel goals gemaakt. Voor een aanvaller is dat natuurlijk belangrijk en dat is iets waar voor mij nog wel winst te halen valt. Verder moet je als buitenspeler steeds meer tussen de linies spelen; dat moet ik nog beter leren. Ik ben altijd gewend geweest om aan de buitenkant te blijven.’
Nick Doodeman staat met beide benen op de (West-Friese) grond, ook als het gaat om zijn verwachtingen voor de komende jaren: ‘Ik hoop bij Jong AZ zo veel mogelijk te spelen. Hopelijk val ik dan op bij mensen van het eerste en misschien kan ik dan eens meedoen bij hun trainingen of kom ik eens bij de selectie. Mijn doel is me dit jaar ontwikkelen, en dan volgend jaar de stap naar het eerste elftal te maken.’