Nick van der Velden zit (nog) zonder club, en dat is voor het eerst sinds hij in 2003 bij RKC zijn betaalde carrière begon. Een merkwaardige gewaarwording voor Van der Velden, 33 jaar inmiddels, maar hij voelt zich topfit en wil persé nog twee jaar op niveau voetballen. ‘Ik kan nog makkelijk meekomen.’
Voor achtereenvolgens RKC, Dordrecht, AZ, NEC en FC Groningen vertoonde Nick van der Velden -met veel plezier en inzet- zijn kunsten. Maar vooralsnog heeft hij geen onderdak gevonden bij een nieuwe club en dat ervaart de routinier als ‘best wel raar’. Hij is blij dat hij bij Jong AZ zijn conditie op peil kan houden, al moest hij ook daar wel even aan wennen. ‘Ja, dat was eerst wel apart. Aan de andere kant is het ook heel leuk, want ik kom veel oude bekenden tegen. Bij Jong AZ is Martin Haar de coach en Simon Cziommer traint er ook mee. Het voelde meteen weer vertrouwd bij AZ.’
‘Er is de afgelopen tijd wel belangstelling geweest, maar daar had ik niet het goede gevoel bij. Ik ben er wel rustig onder, maar het begint ook wel een beetje te knellen. Ik ben er enorm op gebrand om weer te beginnen, ik wil gewoon voetballen. Of dat nou in Nederland of het buitenland is, maakt me niet uit. Nog twee jaar, en dan is het schluss. Daarna wil ik trainersdiploma 1 en het diploma coach betaald voetbal halen. Ik wil heel graag in de voetbalwereld blijven; dat is mijn lust en mijn leven.’
‘Ik wil het liefst op het hoogste niveau voetballen; daar kan ik nog makkelijk meekomen. Ik heb het afgelopen seizoen bij Groningen inderdaad niet veel gespeeld; dat was pech hebben. Ik had wat blessures toen het team net begon te draaien. Dan is het lastig je plaats te heroveren. Daarom wil ik nu revanche. Ik wil laten zien dat ik nog steeds een goede voetballer ben.’
‘Wat ik te bieden heb? Ik heb veel ervaring, ik kan jonge jongens sturen. Ik ben technisch goed, heb een groot loopvermogen, ben topfit en heb tactisch ook het nodige te bieden. Als je naar Nederland kijkt kan ik zeker vanaf de top vijf meedoen. Je ziet bij clubs in Nederland over het algemeen dat er veel jonge jongens bij zitten. Maar ervaring kunnen ze allemaal gebruiken.’
‘Er is niet heel veel gebeurd op de transfermarkt. Veel clubs beginnen aan de competitie en wachten de eerste paar wedstrijden af om te zien hoe ze ervoor staan. Twee weken voor het einde van de transferperiode gaat het waarschijnlijk pas echt los. Ik heb er alle vertrouwen in.’