Klaas-Jan Huntelaar is bekend van het voetbal: spits van Schalke 04 en van Oranje. Minder bekend is de naar hem genoemde Foundation, die -kort door de bocht- amateurvoetbalverenigingen steunt met maatschappelijke projecten. Het idee ontstond aan de keukentafel in Huize Huntelaar.
Klaas-Jan Huntelaar: ‘Ik had er wel vaker over gedacht wat je voor de maatschappij kunt ondernemen, wat je kunt we doen om een droom van mensen in elk geval gedeeltelijk te realiseren. Daarover hebben we aan de keukentafel gesproken, mijn broers, mijn vader en mijn vriendin Maddy. Ik was vroeger hele dagen bij de voetbalclub; het was een soort buurthuis. We voetbalden veel en bleven tussentijds hangen, want de sfeer was goed en er was veel gezelligheid. Dat gevoel wil ik andere mensen ook graag geven. Ik realiseer me dat ik het heel goed heb; mijn droom is uitgekomen, ik heb een mooie voetbalcarrière.’
Op de website van de Klaas-Jan Huntelaar Foundation staat het uitgangspunt mooi en duidelijk verwoord: ‘Bij mijn amateurclub heb ik geleerd samen te werken, ik heb geleerd dat je ergens voor moet gaan en er voor elkaar te zijn. Bij de voetbalclub heb ik sociale vaardigheden opgedaan en heb ik geleerd te delen en verantwoordelijkheid te nemen. Daarom wil ik jongeren binnen het amateur voetbal helpen om zich bewust te worden van de kracht van samenwerking.’
De Klaas-Jan Huntelaar Foundation werkt met donateurs en vrijwilligers; financi‘n komen het grootste deel van Klaas-Jan Huntelaar of van partners. Een van de activiteiten van de Klaas-Jan Huntelaar Foundation is het steunen van projecten van amateurclubs. LSV Lonneker bijvoorbeeld beschikt tegenwoordig over een mooie wasruimte waar mensen met een verstandelijke beperking de was verzorgen van de 28 LSV-teams. De club AZC heeft een apart voetbalcourt voor G-teams en de afgebrande kantine van De Leeuwen uit Roermond is met de hulp van veel vrijwilligers en van de stichting vervangen door een nieuwe behuizing.
Het gaat allemaal niet vanzelf. Clubs moeten met een goede, aan verschillende criteria voldoende projectomschrijving komen om in aanmerking te komen voor steun. Aanvankelijk werd het project gehonoreerd dat via het internet de meeste stemmen vergaarde, maar dat werkt nu wat anders. ‘De clubs met de grootste achterban won meestal. Daarom hebben we na een evaluatie de koers een beetje gewijzigd er meer diepgang in gebracht. We hebben nu ook een vakjury die beoordeelt.’
Behalve dat de Klaas Jan Huntelaar Foundation projecten ondersteunt, worden er ook diverse activiteiten georganiseerd zoals de zogeheten ‘Hunters-Teamdag’. Zo’n dag is bestemd voor kinderen van 6 t/m 13 jaar, die mee kunnen doen aan clinics, freestylen, een spelregelquiz en workshops. Huntelaar beleeft veel plezier aan de acties en activiteiten van zijn stichting: ‘Er gaat veel meer tijd in zitten dat je van te voren denkt, maar ik vind het heel leuk om te doen. Het is erg prettig om te zien hoe mensen het waarderen. Komende zondag is de jaarlijkse Hunters-Teamdag op Papendal; daar kan ik me enorm op verheugen.’
Aanmelden kan HIER nog.