Loading
Team

Frans Hoek

'Ik kijk er naar uit om met Saudi Arabië het WK te ervaren'

Frans Hoek beschouwt zichzelf als een bevoorrecht mens. Als keeperstrainer kan hij bogen op een mooie loopbaan die hem langs Ajax, Barcelona, Bayern München, Galatasaray, het Poolse nationale team en het Nederlands elftal leidde. Hij kan een nieuwe kraal aan zijn geluksketting rijgen, want onlangs tekende hij een contract bij Saudi Arabië, waarmee hij naar het WK in Rusland gaat.

Vacatures voor trainersjobs bij topclubs of nationale elftallen zul je in de krant of bij de Vacaturebank niet aantreffen. Zo is Frans Hoek (61) ook niet aan zijn mooie nieuwe baan gekomen. Nee, hij werd benaderd door Juan Antonio Pizzi, de bondscoach van de Saudi’s. Dat was geen toeval, want Pizzi kent de Nederlander en weet hoe hij werkt. Frans Hoek: “Pizzi is een oud-speler van mij bij Barcelona. Ik heb tussentijds niet regelmatig contact met hem gehad, maar hij kwam nu wel bovendrijven. Hij was hiervoor bondscoach van Chili en er is toen al contact geweest of ik daar aan de slag wilde. Dat is er niet van gekomen. Chili kwalificeerde zich niet voor het WK en dat betekende automatisch einde contract voor Pizzi. Toen hij bij Saudi Arabië terecht kwam, heeft hij me weer benaderd.”

Frans Hoek is niet de eerste Nederlander die opduikt in de technische staf van Saudi Arabië. Frank Rijkaard was er ooit bondscoach en onder Bert van Marwijk, met Mark van Bommel als een van zijn assistenten, kwalificeerde het land zich voor de vijfde keer voor een WK. Omdat Van Marwijk het met zijn werkgever niet eens werd over een nieuw contract vertrok hij. Hoek: “Bert van Marwijk heeft het geweldig gedaan. Saudi Arabië heeft zich geplaatst voor de Golf Cup 2019 en voor dit WK, terwijl ze . voor de WK-kwalificatie in een zware poule zaten, met onder anderen Japan en Australië. Bert moest een eenheid van de ploeg maken, spelers moeten als een team opereren. Daar ligt voor een deel de kracht van Saudi Arabië. Daarnaast zijn ze onberekenbaar en onvoorspelbaar. Ze wisselen de meest fantastische dingen af met vele mindere momenten. Dat maakt het voor de tegenstander vaak lastig. Conditioneel zijn we hard aan het werk. Het is in Saudi Arabië vanaf april bloedheet. Dan is het in wedstrijden moeilijk om in hoog tempo te blijven draaien.”

“Ik ben er inmiddels twee keer geweest, in januari en februari. Het was prima om te ontdekken hoe het daar toe gaat. Ik had al informatie gehad van Mark van Bommel, oud-speler van mij bij Bayern München en het Nederlands elftal. Hij was heel positief over het werken met de spelers. Ze zijn gemotiveerd, ze zijn open en ze willen gecoached worden. Dat vind ik heel belangrijk.Als spelers niet graag willen, is er eigenlijk geen beginnen aan. Maar deze spelers werken hard omdat ze beter willen worden, ze nemen elke gelegenheid te baat om te leren.”

In de voorbereiding op het WK speelt Saudi Arabië oefenwedstrijden tegen achtereenvolgens Oekraïne, België, Italië, Peru en Duitsland. “Dat zijn wedstrijden waar ik naar uit kijk. Het zijn goede tegenstanders, waardoor we kunnen zien waar we staan. Twee weken geleden hebben we tegen Moldavië gespeeld, dat is niet echt een topland. Dan krijg je ook geen echt beeld van je mogelijkheden. De doelstelling voor het WK is om optimaal te presteren, dat is altijd zo. Het zou heel mooi zijn om de volgende ronde te halen. En als dat lukt wil je daarna ook weer de volgende ronde halen.”

In Rusland zit Saudi Arabië in een groep met het gastland, Uruguay en Egypte. Op 14 juni weten de Saudi’s de ogen van de hele wereld op zich gericht, omdat ze dan in Moskou het openingsduel tegen de Russen spelen. “Dat vind ik heel mooi, dat geeft een extra dimensie. We zitten niet in een makkelijke poule. Het is een nadeel dat Rusland het thuisland is; dat geeft altijd wat meer energie. Dan heb je Uruguay met spelers als Suárez en Cavani, en hun keeper Muslera. Die kunnen wel voetballen hoor, vergis je niet! En ook Egypte heeft een paar spelers van buitengewone klasse. Maar je weet het nooit bij een toernooi. Daar spelen zo veel bijzondere factoren een rol.”

Het komende WK is niet het eerste eindtoernooi van Frans Hoek. Met Polen, met Leo Beenhakker als bondscoach, maakte Hoek zijn opwachting bij het Zwitsers/Oostenrijkse EK van 2008, en met het Nederlands elftal was hij in 2014 van de partij bij het WK in Brazilië. De vraag doet zich voor waar de job bij de Saudi’s staat op een fictieve ranglijst van persoonlijke hoogtepunten. Frans Hoek: “Dat kun je zo niet zeggen. Voor mij is mijn carrière een aaneenschakeling van hoogtepunten. Ik heb bij het EK genoten met Polen, al hebben we de groepsfase niet overleefd. Dat vond ik ook wel moeilijk. Ik wil altijd alles doen om zo hoog mogelijk te eindigen, maar ik had het idee dat de Polen allang blij waren dat het EK gehaald was. En toen we met het Nederlands elftal naar Brazilié gingen...., tsja, de mensen gaven er niet veel voor, maar we hebben het wel tot de halve finale gebracht. Ik heb van het begin tot het einde genoten, al ben ik nog steeds teleurgesteld dat we de finale niet gehaald hebben. Ik ben een paar keer in Rusland geweest en ik kijk er naar uit om in die cultuur met Saudi Arabië het WK te ervaren. Ik vind het geweldig. Het is bijzonder als je van je hobby je beroep kunt maken. En als je die hobby dan ook nog kunt uitoefenen op het allerhoogste platform..... dat is natuurlijk geweldig. Dan ben je een bevoorrecht mens en zo ervaar ik dat ook.”

14 maart 2018