Iedere Nederlandse voetbalvolger kent het verhaal van Ruud Boymans. Aan de lopende band scoren, een jaar eruit zijn door een blessure en meteen vanaf zijn rentree als een repeteergeweer weer doel treffen. Hoe het nu dus gaat met de FC Utrecht spits? Dat laat zich raden.
Ruud Boymans: ‘Het gaat goed, ik voel me eindelijk weer fit. Ik vond het geweldig om weer terug te zijn. Die blessure periode was echt een rottijd, maar het gekke is dat je je heel snel weer aanpast aan de nieuwe situatie. Ik kan me nu zelfs nauwelijks voorstellen dat ik weer een blessure krijg. Ja, in de laatste wedstrijd tegen Excelsior was ik er niet bij, maar dat was uit voorzorg, omdat ik wat pijntjes had. We hadden vijf wedstrijden in twee weken gespeeld, dat was iets te veel voor mij. Om die reden moest ik even rust pakken. Verder is het allemaal weer normaal. Er zijn nu weer nieuwe uitdagingen. Voor mij is het dat ik goed speel, want anders heb ik geen basisplaats.’
Op 7 december 2014 werd Boymans getroffen door het noodlot. Hij verliet in de competitiewedstrijd tegen Heracles met een enkelblessure het veld. Een zwarte periode volgde, maar exact een jaar later maakte hij zijn comeback, bij de beloften in dit geval. Nog twaalf dagen later beleefde hij bij AZ zijn rentree in het eerste elftal. ‘Als invaller maakte ik gelijk een mooie en ook belangrijke goal. Dat was fantastisch. De reacties van de trainer en mijn teamgenoten deden me heel goed; ze waren ontzettend blij voor mij. Als ik op de club kwam was ik vaak chagrijnig, daarom was het extra mooi dat de spelers me na die goal zo om de nek vlogen. Na afloop had Ten Hag nog een speciaal woordje voor me. Dat zijn mooie dingen.’
‘In die blessureperiode heb ik echt wel momenten gehad dat ik het niet meer zag zitten en bang was dat het niet meer goed zou komen. Maar ik ben sportman en dan strijd je tot het uiterste om terug te komen. Toen het weer zover was heb ik wel angst gehad, je gaat je ook afvragen of je het nog wel kunt. Maar dat gevoel is heel snel weg gegaan. Dat ik meteen weer ging scoren heeft daar natuurlijk bij geholpen.’
‘Ik heb dat jaar vooral veel steun gehad van mijn vriendin. Uiteraard ook wel van familie en vrienden, maar mijn vriendin werd er elke dag mee geconfronteerd. Je moet het allemaal zelf oplossen en dat doe je thuis. Het was voor haar niet makkelijk, want ik kwam elke dag chagrijnig thuis. Toen ik die goal tegen AZ maakte, was zij de eerste aan wie ik dacht. Ik wilde het graag met haar delen.’
Het is geen enkele voetballiefhebber ontgaan dat Boymans lang buitenspel stond en vervolgens een glorieuze rentree maakte, maar hij betwijfelt of dat zijn bekendheid vergroot heeft. ‘Volgens mij was ik bekender geweest zonder die blessure; als ik gewoon door was gegaan. Ik denk dat ik vorig seizoen wel op 20 goals gekomen was. Nee, dat gaat dit seizoen niet meer gebeuren, we hebben nog maar zes competitiewedstrijden. Plus play offs? Die gaan we volgens mij niet spelen; ik ben ervan overtuigd dat we tegen Feyenoord de beker gaan winnen. Daar kijk ik heel simpel naar. Ja, het gaat prima met Utrecht. We hebben sowieso goede spelers en we fungeren als een goed team. Dat heeft De Kruijff (voormalig hoofdscout – red.) goed neergezet en Ten Hag heeft een heel duidelijk beleid en een heel duidelijke tactiek.’
AZ spits Vincent Janssen is dit seizoen uiterst productief. Hij heeft er een invitatie van bondscoach Danny Blind aan te danken. Ruud Boymans scoorde tien keer in acht wedstrijden (als basisspeler en invaller) en is met een gemiddelde van een goal in 62 minuten statistisch gezien de beste spits van Europa. Doelpunten zijn veel waard, je zou dus mogen verwachten dat hij ook wel eens over het Nederlands elftal filosofeert. Maar nee hoor: ‘Ik vind het bijzonder om de ontwikkeling van Vincent Janssen te zien. Het is mooi voor hem dat hij is geselecteerd voor het Nederlands elftal. Maar ik heb da