Loading
Team

Daley Sinkgraven

“Ik vind het heel mooi dat ik nog tot 2020 Ajacied ben.”

Daley Sinkgraven heeft een langdurige blessure- en revalidatiegeschiedenis achter de rug. Het ging met vallen en opstaan, maar hij is nu weer terug. Op 2 december maakte hij in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag als invaller zijn rentree bij Ajax. Sinkgraven was er ‘hartstikke blij’ mee, zoals hij óók zeer ingenomen is met het feit dat zijn tot 2019 lopende contract onlangs met een jaar verlengd werd. “Daar spreekt vertrouwen uit.”

De datum 13 april 2017 staat scherp in Daley Sinkgravens geheugen gegrift, net als de tweede december van dit kalenderjaar. De eerste markeert het begin van wat achteraf een blessure-en herstelperiode van ruim anderhalf jaar bleek te zijn, waarover straks meer. Nee, dan zondag 2 december jongstleden, dat was voor de 23-jarige Ajacied een feestdag.

Daley Sinkgraven: “Het was geweldig. Ik had voor de wedstrijd tegen ADO niet verwacht dat ik weer bij de selectie zou zitten. Daar was ik al hartstikke blij mee, maar toen we met drie doelpunten voor kwamen, kreeg ik het gevoel dat ik er wel eens in zou kunnen komen. Toen dat gebeurde, reageerde het publiek fantastisch en mijn teamgenoten ook. Dat was echt heel mooi. Verder kreeg ik veel positieve reacties en berichtjes van familie en vrienden. Ze waren hartstikke blij voor me. Dat deed me erg goed.”

Uiteraard wil Daley Sinkgraven, die afgelopen zondag tegen De Graafschap ook weer inviel, op termijn weer een vaste kracht worden, maar hij realiseert zich terdege dat het stapsgewijs zal gaan. “Bij Jong Ajax mag ik niet meer meedoen, dus ik moet het nu hebben van de minuten als invaller in het eerste en daar ben ik voorlopig heel blij mee. Ik ben nog niet 100 procent en ik zal geduld moeten hebben.”

Sinkgraven weet zich gesteund door de club, wat onder meer blijkt uit het verlengen van zijn contract. “Ik vind het prachtig dat de optie in mijn contract is gelicht. Er spreekt vertrouwen uit en ik vind het fijn dat ik zo de kans krijg me weer te laten zien. Ik vind het heel mooi dat ik in elk geval tot 2020 Ajacied ben.”

Er zijn momenten geweest dat Daley Sinkgraven zich dat laatste maar moeilijk kon voorstellen. Meermalen dacht hij weer terug te zijn, maar even zo vaak bleek dat niet het geval. “Op een gegeven moment werd het wel heel moeilijk om het geloof te houden. Ik kon lopen en kappen en draaien, dat ging allemaal prima, maar het deed zeer om te schieten en een lange pass te geven. Het laatste stukje lukte steeds maar niet. Toen werd het wel moeilijk de moed erin te houden. Maar gelukkig ligt die periode achter me en voel ik me prima.”

Op 13 april 2017 speelde Ajax in de kwartfinale van de Europa League de eerste wedstrijd thuis tegen Schalke 04. Daley Sinkgraven verliet met een knieblessure het veld. Hij maakte later een aantal malen zijn rentree, maar het was steeds van korte duur. Op 21 november 2017 in een oefenwedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach ging het opnieuw mis. Sinkgraven: “Toen hebben we besloten dat ik geopereerd moest worden. Toen bleek dat de binnenband van de linkerknie aan de bovenkant voor de helft los was en dat er twee scheurtjes in zaten.”

Na de operatie, op 28 november 2017 in Augsburg, werd het vizier gericht op het nieuwe voetbalseizoen. In de zomer van 2018 zou Daley Sinkgraven vol aan de bak kunnen, zo was de verwachting, maar ook nu kwam er een terugslag en opnieuw moest hij zich terugknokken, met nu dus het gewenste resultaat. Angst dat het opnieuw verkeerd gaat, heeft hij niet. “Ik ben er wel regelmatig bang voor geweest, maar in de wedstrijden tegen ADO en De Graafschap, en de laatste weken daarvoor al niet meer. Ik heb de laatste maand volle bak mee getraind en partijen gespeeld. Ik ben volop de duels in gegaan en heb voluit geschoten. Dat ging goed, en daardoor kreeg ik steeds meer vertrouwen.“

Ondertussen zag Daley Sinkgraven dat Ajax zich in Europa nadrukkelijk manifesteerde, met vaak oogstrelend voetbal. Hij geeft toe dat hij de verrichtingen van zijn ploeggenoten met gemengde gevoelens volgde: “Ik was heel blij voor de jongens en de club dat het zo goed ging, maar aan de andere kant had ik er natuurlijk zelf tussen willen staan. Of het zo goed was dat ik dacht er niet meer tussen te kunnen komen? Als het elftal goed draait is het voor elke wisselspeler lastig er tussen te komen. Dat is nu niet anders, maar als we straks tegen Real Madrid spelen hoop ik weer 100 procent te zijn en misschien wat speelminuten te maken.”

Waarmee we zijn beland bij Ajax’ volgende Europese halte, de achtste finale van de Champions League. Bij Ajax werd over het algemeen met instemming gereageerd op de dubbele ontmoeting met de Koninkijke uit Madrid. Daley Sinkgraven: “In de achtste finale zitten allemaal goede ploegen. We hadden ook Porto kunnen treffen. Dat is qua naam een wat kleinere club, maar die zijn hartstikke goed. Real Madrid zit in een dipje en daar hoor je mensen ook veel over, maar het blijft natuurlijk een heel goede ploeg. Ik kan wel leven met deze loting. Dan kunnen we mooi zien hoever we nu met Ajax zijn.”

17 december 2018