Michel Breuer (36) is bezig aan zijn negentiende seizoen als profvoetballer in Nederland, maar is nog lang niet versleten. Breuer miste seizoen nog geen wedstrijd als aanvoerder van Sparta Rotterdam, de verrassende nummer 7 in de Eredivisie. ,,Ik ga nog iedere dag met plezier naar de club.”
Breuer speelde in zijn carrière al 464 wedstrijden, waarvan meer dan 300 in de Eredivisie. ,,Ik heb dit seizoen nog geen wedstrijd gemist in de Eredivisie, dat is natuurlijk mooi. In de beker heb ik nog niet gespeeld, maar daarin hebben de jongens laten zien dat ze ook zonder mij wel wat kunnen door van PSV te winnen. Ik mag gelukkig zijn dat ik op m’n 36e nog zo fit ben. Ik heb natuurlijk genoeg kleine pijntjes gehad, maar heb nooit een zware blessure gehad tijdens mijn carrière. Daar prijs ik mezelf gelukkig mee. Ik ga nog iedere dag met veel plezier naar de club. Dat heb ik eigenlijk altijd wel gedaan. De keren dat ik echt geen zin had om te trainen zijn in die 19 jaar op één hand te tellen. Nou, vooruit, twee misschien.” Breuer is dit seizoen de oudste speler in de Eredivisie, 58 dagen ouder dan leeftijdsgenoot Dirk Kuyt van Feyenoord. Toch traint hij nog iedere dag volle bak met de groep. ,,Nee, er wordt voor mij geen uitzondering gemaakt door de trainers. Daar zit ik zelf ook helemaal niet op te wachten. Ik denk dat je op mijn leeftijd juist eerder meer en harder moet trainen dan minder dan de rest van de groep, om fit en scherp te blijven. Ik vind het juist lekker om alle oefeningen met die jonge gasten mee te doen. Toch is mijn leeftijd iets waar ik zelf eigenlijk helemaal niet mee bezig mee ben. Ik heb ook niet het geval dat ik langer nodig heb om te herstellen van trainingen of wedstrijden dan vroeger. Het is meer dat anderen er vaak over beginnen. In elk interview komt het wel even ter sprake. Dat vind ik helemaal niet erg en ik snap het ook wel, maar ik denk dat we in Nederland soms iets te veel naar leeftijd kijken en spelers te snel afschrijven. Ik zal zeker niet beweren dat spelers van mijn leeftijd beter zijn dan twintigers, maar het is in mijn ogen wel belangrijk dat elke ploeg zeker twee of drie ervaren spelers in de selectie heeft. Zij kunnen sturing geven aan een groep, zowel op als naast het veld.”
Zo’n sturende rol heeft Breuer als aanvoerder van Sparta Rotterdam, een talentvolle spelersgroep. ,,Daar haal ik erg veel plezier uit, zeker tijdens de wedstrijden. Het neerzetten van een verdediging en zorgen dat de jongens om me heen lekker vrij kunnen voetballen. We hebben bij Sparta weer een aantal talentvolle spelers. Ook achterin, zoals Rick van Drongelen (17) en Denzel Dumfries (20). Erg mooi om te zien hoe snel hun ontwikkeling gaat en daar soms m’n steentje aan bij te dragen. Nou is het zeker niet dat ik die gasten de hele dag lastig val met allerlei tips, dat lijkt me voor iedereen vermoeiend. Ik vind het vooral leuk als die jongens zelf op mij afstappen om iets te vragen, dan help ik graag. Toch is het vooral zaak om in eerste instantie altijd zelf goed te spelen, dan volgt de rest vanzelf. Als die jongens zich zo blijven ontwikkelen wordt het nog een zware klus voor Sparta om ze te behouden, maar dat is alleen maar mooi.”
Sparta staat momenteel op een zevende plek, die aan het eind van het seizoen recht zou geven op play-offs voor Europees voetbal. ,,Het zou natuurlijk mooi zijn als we dit het hele seizoen vast kunnen houden, maar dat is niet realistisch. Toch verrassen onze prestaties mij niet heel erg. We hebben vorig seizoen eigenlijk vanaf de eerste speelronde bovenaan gestaan, maar zijn altijd keihard en serieus blijven trainen. Zelfs nadat we kampioen waren. We hebben de groep goed bij elkaar kunnen houden en daar een aantal sterke spelers aan toe kunnen voegen, dus ik voelde wel dat het goed zat. Voor het seizoen hebben we handhaving als doelstelling uitgesproken. Alles daarboven is mooi meegenomen, maar we gaan zeker voor het hoogst haalbare. Of dit mijn laatste seizoen is? Dat zou kunnen, maar zelf ben ik daar niet echt mee bezig. Dat moeten we in de lente maar eens aankijken. Zolang ik nog fit ben en er plezier in heb, wil ik eigenlijk wel door. Dat is nu zeker het geval.”
Voor een terugblik op zijn carrière vindt Breuer het dan ook nog te vroeg, maar hoogtepunten waren er genoeg. Breuer speelde 33 duels in Europees verband voor SC Heerenveen, onder meer tegen het AC Milan van Kaka, Ronaldinho, Shevchenko en Inzaghi. Toch is ook 11 april 2016 een bijzondere datum voor Breuer. ,,De dag waarop we Jong Ajax versloegen, kampioen werden en naar de Eredivisie terugkeerden. Ik scoorde die avond zelf de 2-1, dat maakte het toch wel iets specialer dan het al was. Zelf zit ik nu ‘pas’ 3,5 jaar bij Sparta, maar je voelde bij iedereen binnen de club dat er enorm naar de Eredivisie gehunkerd werd. Ik denk dat eigenlijk heel Nederland wel blij was met de terugkeer van Sparta in de Eredivisie. Dat is mooi om te merken.”
Zaterdagavond wacht eerst de stadsderby bij Excelsior Rotterdam, de eerste profclub van Breuer. ,,Altijd leuk om daar terug te keren. Vorige week hadden we ook al de thuiswedstrijd tegen Heerenveen, waar ik ook acht jaar heb gespeeld. De spelers uit mijn tijd zitten er al lang niet meer, maar in de organisatie zitten nog genoeg bekende gezichten. Ik heb altijd bij gezellige en warme clubs mogen spelen, dat is natuurlijk heel mooi. Ik zie het ook zeker niet als een gemis dat ik nooit in het buitenland heb gespeeld. Dat is voor mijn nooit een moetje geweest. Ik ben zeker trots op mijn carrière, maar ik ben nog niet klaar. Wat ik daarna ga doen? Ik heb mijn TC III en TC II, dus ik ga zeker kijken of het trainerschap iets voor mij is, al wil ik dan wel beginnen in de jeugd. Jonge en enthousiaste gasten begeleiden, mooi man.”