Loading
Team

Dijkhuizen en Hendriksen

‘Deze kans is te uniek om te laten lopen’

Marinus Dijkhuizen en Roy Hendriksen staan aan het begin van een prachtig avontuur: ze mogen zich met ingang van vandaag hoofdtrainer respectievelijk assistent-trainer noemen van Brentford FC. Hun aanstelling bij de Londense club uit de Championship, het een-na-hoogste Engelse profniveau, beschouwen beiden als een lot uit de loterij. Dijkhuizen: “Het is aan alle kanten leuk en interessant.” Hendriksen: “Ik vind het fantastisch.”

Voordat we beide mannen aan het woord laten, eerst iets over Brentford FC. Het is een kleine club met veel ambitie en bovenal een bijzondere visie. Afgelopen seizoen schopten de West Londenaren het, als promovendus in de Championship nota bene, tot de play-offs voor een plaats in de Premier League. ‘The Bees’ vlogen er in de eerste ronde uit, maar de ambities zijn onverminderd groot. Promotie naar de Premier League is voorlopig het doel. De nieuwe club van Dijkhuizen en Hendriksen speelt nu nog in een oud stadion waarin 12.763 toeschouwers passen en dat op elke hoek een originele Engelse pub heeft. Over twee jaar verhuist Brentford naar een nieuwe accommodatie, op 500 meter van het huidige onderkomen. De club dankt het voornamelijk aan de vermogende eigenaar Matthew Benham, ook eigenaar van het Deense Midtjylland.

Benham is niet alleen een man met geld, maar ook iemand met een voor de voetbalwereld bijzondere visie. Kort gezegd komt die erop neer dat het voetbal bijna wetenschappelijk en op statistieken gebaseerd wordt benaderd. Het leidde het afgelopen seizoen tot het kampioenschap van Midtjylland en tot de opmars van Brentford FC, die moet uitmonden in een plaats in de Premier League. Uitgerekend deze club, die met haar vernieuwingsdrift de ogen van de voetbalwereld op zich gericht weet, kwam terecht bij Excelsior trainer Marinus Dijkhuizen. Geen toeval.

Dijkhuizen: “De eerste contacten dateren van begin april. We hebben alles heel goed besproken, er is ook van de club sprake van een heel bewuste keuze. Ze waren op basis van statistieken bij mij uitgekomen. Daarna heeft de club informatie over me ingewonnen, vervolgens werd ik uitgenodigd en ben ik er meerdere malen geweest. Met Mathew Benham en de nieuwe technisch directeuren Philip Giles en Rasmus Ankersen (overgekomen van Midtjylland – red.) heb ik heel veel over voetbal gepraat. Alleen al de gesprekken over de visie vond ik heel interessant; mooi om mee te maken.”

Een van de wensen van Dijkhuizen was dat Roy Hendriksen, afgelopen seizoen assistent-trainer bij NEC, met hem mee zou komen. Diens overgang vertrok zich in record tempo. Hendriksen: “Het is heel snel gegaan. Ik ben anderhalve week geleden op vrijdag benaderd, de woensdag erop ben ik bij de club geweest en een dag later was het rond. Het was eigenlijk bizar. Normaal ga je een paar keer naar een club toe, dan krijg je er een gevoel bij. Maar nu was het heel veel via de telefoon, en ben ik er dus maar één keer geweest. Ik vind het echt fantastisch. Engeland is natuurlijk the place to be wat voetbal betreft.”

Dijkhuizen: “Het is aan alle kanten leuk en interessant: de Engelse competitie is heel boeiend, de mogelijkheid om spelers aan te trekken, de trainingsfaciliteiten zijn top en de nieuwe visie in het voetbal is heel bijzonder. Spelers worden niet gehaald op grond van een paar goede wedstrijden, maar ze worden mede gekozen op basis van statistieken; rationeel en niet emotioneel. De eigenaar is een echte clubman, maar desondanks heel realistisch. Die doet geen gekke dingen. Nog een voorbeeld van die visie? Ze hebben een full time trainer in dienst alleen voor standaardsituaties. Daar moet ik nauw mee samenwerken. Dat vind ik mooi. Ik ben niet het type van de baas willen zijn, ik ben meer van samen doen. Met elkaar heb je alleen maar meer kennis. Naar zo’n type als ik waren ze ook op zoek. Ik ben ook blij dat Roy meegaat. Hij vult mij aan, hij is extraverter dan ik.”

Hendriksen: “Die bijzondere visie was een van de eerste dingen waarvoor wij gingen. Het is zó innovatief en zó out of the box denken. Ik vind het echt mooi dat ik er deel van uit mag maken. Hoe kunnen we met elkaar tot iets komen. We komen denk ik onder hoge druk te staan, want er is een hoog verwachtingspatroon na de prestaties van het afgelopen seizoen. Het niveau schat ik in als bij ons het rechterrijtje van de eredivisie. Het meest interessant vind ik de werkwijze.”

Dijkhuizen: “Ik was van plan bij Excelsior te blijven. Daar had ik het heel erg naar mijn zin en ik kon mezelf nog meer dan voldoende ontwikkelen. In Nederland zou ik niet naar een andere club zijn gegaan. Maar dit…. met mijn ervaring is dat niet veel mensen gegeven. Het afscheid nemen van Excelsior gaat me aan het hart, ik heb er een heel goede tijd gehad. Maar deze kans was te uniek om te laten lopen.”

Hendriksen: “Iedereen wil daar werken en dat ze dan voor ons tweeën gekozen hebben, mensen met niet zo veel ervaring, daar ben ik super trots op. We gaan keihard werken om te laten zien wat we in onze mars hebben. Marinus en ik zijn heel leergierig en enthousiast. Er komt veel moois op ons pad. Ik heb er niet alleen zin in, maar ik ben er ook heel nieuwsgierig naar.”

1 juni 2015

Zie ook: F.C. Brentford