Twaalf jaar nadat hij bij FC Utrecht zijn eerste profcontract tekende, keert Ramon Leeuwin het Nederlandse betaald voetbal de rug toe. Hij was na FC Utrecht, AGOVV, ADO Den Haag, Cambuur en opnieuw FC Utrecht toe aan verandering , en aasde al een tijdje op een buitenlandse club. Ruim een week geleden bleek dat Odense BK hem wilde inlijven, gisteren zette Leeuwin zijn handtekening onder een tweejarig contract bij de Deense club.
Om meteen maar een misverstand uit de weg te ruimen: Leeuwins vertrek bij FC Utrecht heeft niets te maken met de komst van Emil Bergström en Timo Letschert, net als hij verdedigers. “Nee, dat staat er helemaal los van. Toen het verhaal met Odense begon te spelen, wist ik niet eens dat Timo misschien terug zou komen. Bij FC Utrecht zat mijn vijfde achtereenvolgende seizoen eraan te komen, ik heb er 138 wedstrijden gespeeld las ik laatst en het leek me tijd voor iets anders. Odense kwam op het goede moment, en nu is iedereen blij: Timo, FC Utrecht, Odense en ik.”
Het kan snel gaan in de voetbalwereld. Vorige week hoorde de bijna 31-jarige Ramon Leeuwin van zijn zaakwaarnemer Arnold Oosterveer van Soccer Vision dat Odense BK geïnteresseerd was, gisteren al werd de zaak beklonken. Leeuwin vindt dat hij met zijn neus in de boter is gevallen (“ik zie het helemaal zitten”) en somt er moeiteloos een aantal redenen voor op: “In de eerste plaats is Denemarken een mooi land, het past bij mij. De mensen zijn vriendelijk, ze staan voor je klaar, de levensstandaard is hoog. Dingen zijn hier goed geregeld, het is kindvriendelijk, er is een internationale school, dus mijn gezin kan overkomen. In de tweede plaats is Odense een club met ambities. In de derde plaats heb ik een goed contract.”
Duidelijke taal, al stroken de ambities van Leeuwins nieuwe club vooralsnog niet met de prestaties, want Odense Boldklub staat na zes wedstrijden met twee punten op de laatste plaats van de Deense Superligaen. “Het gaat inderdaad nog niet zo goed. Ik begreep dat er aardig gevoetbald wordt, maar de punten blijven uit. Of ik daarom gehaald ben? Gezien mijn leeftijd en mijn ervaring zou ik wel van toegevoegde waarde moeten zijn. Ik heb met de trainer en zijn assistent gesproken en die verwachten dat wel van mij. Maar ja, het moet altijd maar blijken. Ik kan nu wel mooi praten, maar ik moet het laten zien. Ik hoop in elk geval dat het team beter gaat presteren.”
‘Odense is van oudsher een goede club, waar een tijdje veel geld in gestopt is. Ze hebben Champions League en Europa League gespeeld. Nu proberen ze het meer met jeugd. Ik heb me laten vertellen dat de club ook wel een begrip is in de stad, Odense is een echte voetbalstad. De Deense competitie ken ik van horen en zeggen. Ik heb in Nederland veel met en tegen Deense voetballers gespeeld; daar heb ik wel het een en ander van meegekregen.”
Nog even terug naar FC Utrecht, met wat voor gevoel verlaat Ramon Leeuwin de club uit de Domstad? “Ik vertrek met een goed gevoel bij FC Utrecht. Ik heb er in vier jaar mooie dingen meegemaakt. We zijn twee keer vijfde geworden en een keer vierde, we hebben een bekerfinale gespeeld waarin ik heb gescoord, maar die we helaas verloren, we hebben van Ajax en Feyenoord gewonnen, we hebben PSV uit de beker gestoten en ik heb goed samengewerkt met mijn medespelers en de technische staf. Het was een goede periode, maar het is nu echt het juiste moment om te gaan. Het is tijd voor verandering. Andere stadions, andere spelers, andere clubs, andere scheidsrechters, andere supporters, andere media… alles is anders. Ik vind het fantastisch dat ik dat mee ga maken.”